T-celler

(Sammenfatning av ulike innlegg på bloggen. Hver lenke leder til en tidligere bloggpost).

T-celler er blant immunforsvarets viktigste celler. Mange av innleggene på bloggen handler om dem, eller refererer til dem. Her er et lite sammendrag med linker til tidligere innlegg på bloggen der ulike sider ved T-cellenes funksjon er omtalt:

T-cellene tilhører det adaptive (eller tilpassete) immunforsvaret. T-cellene har reseptorer som kan gjenkjenne antigene peptider presentert i gropa på HLA-molekyler på overflaten av antigenpresenterende celler. Hver T-celle har en unik reseptor, som vil kunne gjenkjenne ett eller noen få antigene peptider. Det betyr at vi har flere millioner ulike T-celler i kroppen. Når en mikrobe kommer inn i kroppen, må den bekjempes med alle midler. Hvis ikke førstelinjeforsvaret som består av det medfødte immunforsvaret klarer jobben alene, blir T-cellene trukket inn. Det vil i utgangspunktet bare være noen få T-celler som kan reagere på en bestemt mikrobe. Disse få T-cellene vil imidlertid bli stimulert til å dele seg mange ganger, slik at vi får en stor mengde like T-celler som spesielt retter seg mot den invaderende mikroben.

Det finnes to hovedtyper T-celler, hjelpeceller og drepeceller.

T-cellene skal normalt ikke reagere på kroppens eget vev. T-cellene utdannes i thymus. Bare T-celler som kan reagere passe sterkt med kroppens HLA-molekyler vil slippe levende ut av thymus. Hvordan dette kontrolleres er et stort og viktig område innen immunologien. Kontroll av T-celler så de ikke reagerer på eget vev vil være et tema også for flere senere innlegg på denne bloggen etterhvert.

Noen få barn (1-2 i Norge) fødes årlig uten fungerende T-celler. Disse barna har alvorlig immunsvikt. Det er en livstruende tilstand, og disse barna trenger beinmargstransplantasjon for å overleve.

Bloggside av Anne Spurkland. Første versjon skrevet 7. desember 2012
Sist oppdatert 11. januar 2014

4 tanker på “T-celler

  1. Tilbaketråkk: Snusfornuftig | ImmunGlimt

  2. Tilbaketråkk: In medias res | ImmunGlimt

  3. Tilbaketråkk: Luft | ImmunGlimt

  4. Tilbaketråkk: Soppen som roer forsvarstroppen | immunitet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s