Kategorier
Fare Gjenkjenning Immunologi

Et hav av farer

Kroppen møter hele tiden mikrober som utgjør en mulig eller virkelig trussel mot kroppens overlevelse. Utfordringen for immunforsvaret er å oppdage enhver mulig trussel mot kroppen, uansett hvordan den ser ut og hvilken form den har. Så hva er det immunforsvaret reagerer på?

Proteinenes byggesteiner kan settes sammen på en nesten uendelig antall måter. Kroppen bruker bare noen få av dem.

Både kroppen og mikrobene er bygget opp av proteiner, karbohydrater og fett. Av disse tre byggematerialene er det i særklasse proteinene som er de mest varierte. Et protein består av en kjede av sammenhektede byggesteiner, eller  aminosyrer. Rekkefølgen på aminosyrene bestemmer proteinets egenskaper. Hvordan proteinene i kroppen skal være bestemmes av genene våre. Siden vi har et begrenset antall gener, er også kroppen bygget opp av et begrenset antall proteiner.

Mikrobene vi møter er stort sett bygget opp av helt andre proteiner enn dem som finnes i kroppen. Det er 20 ulike aminosyrer som blir brukt både i kroppen og av mikrobene. De kan settes sammen i en hvilken som helst rekkefølge, i kjeder som bestå av noen få til flere tusen aminosyrer. Det er derfor et hav av mulige fremmede proteiner som immunforsvaret skal kunne oppdage og reagere på.

En del av løsningen på denne utfordringen ligger i HLA-molekylenes oppbygning og funksjon. Disse molekylene har en fordypning på overflaten, der det er plass til å binde en kort proteinfragment, et peptid på 8-9 aminosyrer. Peptidet kan komme fra kroppens egne proteiner eller fra proteinene til en mikrobe. HLA-molekylene finnes på alle kroppens celler og har som funksjon å vise fram peptider fra proteiner som finnes inne i cellene. Immunforsvarets T-celler sjekker hele tiden innholdet i HLA-molekylene. Så lenge det bare er peptider fra kroppens egne proteiner i cellene, vil T-cellene forholde seg rolig. Men hvis det dukker opp et peptid fra en mikrobe i et HLA-molekyl, er det nok til at T-cellene reagerer. Det vil sette igang en immunreaksjon som har som mål å fjerne eller uskadeliggjøre mikroben.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, 8.9.12

Ett svar på “Et hav av farer”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s