Kategorier
Immunologi Systemer

Født sånn og blitt sånn

For to dager siden skar jeg meg i fingeren mens jeg kuttet epler. Det krevde akutt fingertuppbandasje, så det ikke ble for mye søl mens jeg gjorde meg ferdig med eplene. Men det var ikke farlig eller livstruende på noen måte. Det er fordi jeg er født sånn. Når jeg heller ikke pleier å bli syk av influensa, er det fordi jeg er blitt sånn.

Immunologer deler immunforsvaret i medfødt og tilpasset. Det medfødte tar vi for gitt. Vi regner det som selvsagt at et kutt i fingeren reparerer seg selv i løpet av 4-5 dager. Det medfødte immunforsvaret, som blant annet inkluderer makrofagene, er så effektivt at det er bare helt nylig at forskerne har begynt å få detaljert innsikt i hvordan det virker. Det medfødte immunforsvaret er stort sett likt hos alle mennesker.

Det tilpassete immunforsvaret derimot er skreddersydd til meg og til det miljøet jeg har levd i. Denne delen av immunforsvaret inkluderer T- og B-celler. Det er det tilpassete immunforsvaret som gjør at jeg ikke får influensa, vannkopper, meslinger og mange andre infeksjonssykdommer jeg har hatt tidligere i livet eller som jeg er vaksinert mot. Når leger forsøker å forstå hvorfor vi blir syke av infeksjoner, eller hvorfor noen lider av kroniske betennelsessykdommer, har det tradisjonelt vært det tilpassete immunforsvaret som har vært i fokus. Trolig er det derfor vi har mest kunnskap om hvordan denne delen av immunforsvaret fungerer.

Inntil nylig tenkte immunologer på det medfødte og det tilpassete immunforsvaret som to atskilte størrelser som hadde lite med hverandre å gjøre. Nå vet vi at det er mye samsnakking og tildels tette forbindelser mellom de to delene av immunforsvaret. For å bruke min finger som eksempel:

Makrofager spiser «alt» (medfødt immunforsvar) og viser fram biter av mikrober de har spist til T-hjelperceller (samsnakking). Hver T- og B-celle reagerer på «bare én». De må stimuleres til å bli mange for å beskytte mot en bestemt mikrobe (tilpasset immunforsvar).

Når jeg skjærer meg i fingeren, vil det straks komme bakterier inn i såret. Skaden alene og også bakteriene vil utløse en betennelsesreaksjon. Bakteriene vil bli spist opp av makrofager, som også tilkaller andre deler av det medfødte immunforsvaret til skadestedet. Som oftest er dette nok til å fjerne bakteriene og reparere skaden. Hvis bakteriene er for mange eller er ekstra aggressive, trenger det medfødte immunforsvaret hjelp fra det tilpassete immunforsvaret. Antigenpresenterende celler fra det medfødte immunforsvaret vil stimulere T-hjelperceller slik at en immunreaksjon tilpasset den aktuelle mikroben settes i gang. Slik vil en bakterieinfeksjon etter et kutt i fingeren nesten alltid være begrenset til kuttstedet og tilhele i løpet av noen dager.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, skrevet 25.10.12
Sist oppdatert 2. desember 2017

 

8 svar på “Født sånn og blitt sånn”

hei. min sønn på 7år har fått diagnosen MBL mangel og defekt i alternativ komplimentaktivering. jeg føler vel at legene ikke tar dette på alvor, hva kan jeg forlange av legene og hva er den beste behandlingen. Han har hyppige og alvorlige infekjoner på huden, som medfører til innleggelser og masse med antibiotika inntak nesten hele tiden…. kan du fortelle meg litt om hva denne immunsvikten er egentlig..

Hei igjen
MBL er mannosebindende lektin. Det er med på å aktivere komplement, som du skriver. Når MBL mangler eller er redusert vil det bli problemer med å aktivere komplementsystemet. Konsekvensene blir problemer med hyppige bakterieinfeksjoner. Jeg må lese meg litt opp på dette for å kunne svare mer utfyllende. Skal komme tilbake til det ganske snart.
Anne S

Svar

Dette virker veldig sammenfallende med noe jeg sliter med. Jeg har repeterende alvorlige abcesser med Gule stafyllokokker, og har fått beskjed om at jeg har lavt MBL-nivå. Finnes det noe mer Info her?
Håkon

Jeg har fått noen henvendelser om MBL-mangel. Det er en ganske vanlig tilstand. Jeg har lenge tenkt at jeg skal skrive et blogginnlegg om det (som du ser av kommentaren over). Men tiden strekker ikke alltid til. Danske forskere har vært spesielt interessert I MBL, og kanskje det er derfor det finnes en forening for MBL-mangel også. De har en fin hjemmesider, her kan man finne endel mer nyttig informasjon: http://mbl-mangel.dk/
Anne S

Interessant! Betyr det at jeg ikke nødvendigvis har de samme typene forsvarsceller som kona mi, at f.eks. T-og B-cellene er spesialisert til de erfaringene jeg har hatt med infeksjoner og andre ting? Eller at det finnes andre typer celler som er der bare fordi det har vært bruk for dem? Hva er det hos meg som styrer de to systemene, det medfødte og det tilpassede? Erik 🙂

Hei Erik. Ja, stemmer sånn omtrent. Selv hvis du har en enegget tvilling, som du deler alle gener med, vil dere likevel ikke ha helt likt utvalg av T- og B-celler. I første omgang fordi T- og B-celle reseptorene deres er tilfeldig sammensatt, deretter fordi det er tilfeldig hvilke infeksjoner dere får som vil stimulere noen av disse T- og B-cellene til å dele seg og bli mange. Vi har derfor mange av de T- og B-cellene det har vært bruk for, og som dermed gir god beskyttelse ved neste møte med samme mikrobe. Men vi har også veldig mange T- og B-celler det ennå ikke har vært bruk for, og som det derfor finnes veldig få av. Det er vanskelig å gi et kort svar på hva som styrer de to systemene (det kommer flere blogginnlegg om det… :-)). Kortversjonen er at immunforsvaret delvis kontrolleres av mikrobene vi er utsatt for, delvis av rene tilfeldigheter, delvis av en rekke, sinnrike signaleringssystemer som er kodet av genene våre. Dessuten er det utstrakt samsnakking mellom det medfødte og det tilpassete immunforsvaret. Mye av denne samsnakkingen er fortsatt gjenstand for intens forskningsvirksomhet, og alt er ikke ennå forstått.
Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s