Lymfocytter

(Sammenfatning av ulike innlegg på bloggen. Hver lenke leder til en tidligere bloggpost).

Immunologien er full av ord og uttrykk som gjør hele fagfeltet veldig forvirrende for studenter, pasienter og alle som er interessert i immunologi men ikke driver med det til daglig. På denne bloggen forsøker jeg å begrense bruken av slike ord så mye som mulig. Men det kan bety at det er vanskelig å kjenne seg igjen, hvis man har plukket opp immunologisk informasjon der andre ord er blitt brukt. Ett eksempel kan være blodprøvesvar slik som lymfocytt-tellinger. Her er et lite forsøk på å bygge bro mellom blodprøvesvar og innlegg på bloggen:

Lymfocytter omfatter T-celler, B-celler og NK-celler. Grunnen til at det kalles lymfocytter er at disse cellene finnes det rikelig av i lymfen, vevsvæsken som fraktes fra hele kroppen via lymfeårene og tilbake til blodet.

Lymfocytter kan telles i en blodprøve. De utgjør en undergruppe av de hvite blodlegemene. I forbindelse med lymfocyttmåling gjøres det gjerne undersøkelse ved hjelp av merkete antistoffer slik at cellene kan skilles i ulike undergrupper:

CD3+ lymfocytter er alle T-celler som har T-celle reseptor, det vil si både CD4+ og CD8+ T-celler.

CD4+ lymfocytter er det samme som CD4+ T-celler eller T-hjelperceller. Dette er celler som gjenkjenner antigen-peptider bundet til HLA-klasse II molekyler. Det er CD4+ T-celler som rammes ved HIV/AIDS. Disse cellene er helt avgjørende for at det tilpassete immunforsvaret skal fungere normalt.

Ved HIV infeksjon er det viktig å følge med på antallet CD4+ T-celler i blodet. Svært lavt CD4+ T-celle tall tyder på utvikling av immunsvikt. I dag får HIV-smittede medisiner som holder viruset under kontroll. Da holder også CD4+ T-celle tallet seg på normalt nivå.

CD8+ lymfocytter er det samme som CD8+ T-celler eller T-drepeceller. Disse cellene gjenkjenner antigen-peptider bundet til HLA-klasse I molekyler. CD8+ T-celler gjenkjenner og dreper virusinfiserte celler, og er viktige ved de fleste infeksjoner der mikroben bor inne i våre egne celler.

CD19+ lymfocytter er det samme som B-celler. B-celler lager antistoffer. Ved behandling med Rituximab vil B-cellene for en stor del forsvinne fra blodet, og antall CD19+ lymfocytter vil bli veldig lavt. Rituximab er et antistoff som binder seg til B-celler.

CD3- CD56+ lymfocytter er det samme som NK-celler. Disse cellene har ikke T-cellereseptor, men har i stedet andre reseptorer som kan gjenkjenne HLA-klasse I molekyler og andre strukturer på overflaten av cellene våre. Disse cellene fjerner alle celler som ikke har den rette mengden HLA-molekyler på overflaten. De er en del av det medfødte immunforsvaret, men det blir mer og mer klart at de også påvirker det tilpassete immunforsvaret.

Bloggside av Anne Spurkland, publisert 27. januar 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s