Kategorier
COVID-19 vaksine

Bør jeg ta vaksinen?

Vi kommer ikke gjennom covid-19-pandemien uten at de fleste av oss enten blir vaksinert mot SARS-CoV-2 eller blir smittet med viruset. Så da er spørsmålet: Bør jeg ta vaksinen?

Vi kommer ikke gjennom covid-19-pandemien uten at de fleste av oss enten blir vaksinert mot SARS-CoV-2 eller blir smittet med viruset. Slik det ser ut nå, vil alle voksne i Norge over 18 år ha fått tilbud om første dose av SARS-CoV-2-vaksine i løpet av august.

Jeg får fra tid til annen meldinger direkte til meg med ulike varianter av spørsmålet: «Bør jeg ta vaksinen?». Spørsmålet er begrunnet på ulike måter, og svarene mine er tilpasset den som spør. Likevel er mye av det jeg skriver bare til én, også relevant for andre. Så her kommer en lite utvalg av spørsmål jeg har fått, og svar jeg har gitt (innlegget vil bli oppdatert):

Jeg har fått time til Koronavaksinasjon i morgen, men kjenner meg usikker på om jeg skal la meg vaksinere. Jeg er redd for at vaksinen skal påvirke fruktbarheten min, og i verste fall gjøre meg infertil. Legemiddelverket melder om menstruasjonsforstyrrelser hos en del kvinner, og jeg har også lest at det stilles spørsmål ved om vaksinen (Pfizer) kan virke inn på kvinners evne til å få barn. Så langt er det visst ingen ting som tyder spesifikt på det, men det at spørsmålet er reist og at vaksinen muligens kan virke inn på menstruasjonssyklusen, gjør meg usikker.

Det hadde vært fint å få ryddet litt i disse tankene, sånn at jeg kan føle meg tryggere på å ta vaksinen. Kunne du være så snill og hjelpe meg…?

Ung kvinne

Hei igjen

Jeg beklager at du føler deg urolig overfor å skulle ta vaksinen, og skjønner at det er mulig å bli skremt av det du leser og hører her og der på sosiale medier (og nå også helt nylig fra en av våre folkevalgte politkere).

Det er så mye informasjon som svever rundt der ute på sosiale medier, og mye av det som finnes der er sterkt villedende og egnet til å skremme. Jeg har også inntrykk av at det er blitt økt spredning av denne type innhold i de siste ukene.

Spesielt dette med at vaksinen kan påvirke fruktbarheten og kvinners evne til å få barn, blir framført som argument i ulike videoer og podcaster som advarer mot den «eksperimentelle» og «dårlig utforskede» mRNA-vaksinen.

Det er laget en egen webside som imøtegår påstandene særlig en viss Byram Bridle fremsetter. På denne websiden finner du også lenker til informasjon om at vaksinen ikke påvirker fertiliteten.

Når det gjelder menstruasjonsforstyrrelser i etterkant av covid-19-vaksine (eller for den del covid-19 selv), handler det sannsynligvis om at betennelsessykdommer og betennelsesreaksjoner kan gi endring i menstruasjonssyklus, fordi betennelseshormoner påvirker kontrollen av eggløsningshormonene fra hjernen.

Hvis du tenker på det, er ikke dette så rart. Naturen vil ikke sette i gang med en veldig kostbar produksjon av et nytt menneske før moren er frisk nok til å tåle det. Så dette er sannsynligvis et ganske naturlig fenomen, som man ikke tidligere har sett så tydelig. Nå som så mange er blitt vaksinert med vaksine som kan gi kraftig betennelsesreaksjon med feber og ubehag i et par dager etter vaksinen, opplever også noen menstruasjonsforstyrrelser i den første perioden etter vaksinen av samme grunn.

Det er ingen grunn til å tro at fertiliteten blir påvirket av SARS-CoV-2 vaksinen, og heller ikke av virusinfeksjonen. Hvis det skulle være et problem, skulle man allerede nå sett tegn til at færre kvinner enn forventet blir gravide etter vaksinering (eller gjennomgått covid-19), og det er det ingen ting som tyder på.

Jeg vet ikke om dette hjalp deg litt videre?

Hilsen Anne S

Tusen takk for svar! Det var oppklarende.

Jeg tenker at jeg kanskje da bør tenke i samme baner når det gjelder det som sies «der ute» om at mRNA teknologien er et «prøveprosjekt på menneskeheten»; at det ikke er hold i at langtidsvirkningene (over år) er «skumle», som f.eks. å innebære en fare for noen slags ødeleggende effekt på immunsystemet og/eller DNA’et?

Ung kvinne

Hei igjen

Når det gjelder påstanden om at mRNA-vaksinering er et prøveprosjekt på menneskeheten, så er det ganske langt fra sannheten. Teknologien som blir brukt i mRNA-vaksinene er basert på minst to tiår med forskning. mRNA-vaksinering har vært prøvd ut tidligere, også på mennesker, både mot kreft og mot andre infeksjonssykdommer. Men det er riktig at metoden ikke har vært brukt tidligere i det omfanget vi ser nå.

På den annen side er dette en teknologi som er svært nært viruset selv, så hvis man påstår at mRNA kan gi langvarige og skadelige endringer i immunsystemet eller DNA, så gjelder påstanden i minst like stor grad selve viruset man skal beskyttes mot.

Nei, så selv om vi selvsagt ikke vet helt sikkert, er det svært usannsynlig at det skal dukke opp alvorlige langtidsbivirkninger av vaksinen flere år etter at man fikk den.  Vi vet imidlertid at SARS-CoV-2-viruset kan gi alvorlig sykdom særlig hos eldre, og langvarige bivirkninger med betydelige helsekonsekvenser også hos unge mennesker.

Hilsen Anne S

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 7. juli 2021, sist oppdatert 7. juli 2021

«Frisk nok!» rett fra trykken

ANNONSE:

«Frisk nok! Håndbok i immunforsvar» en no-nonsense bok om hvordan
immunforsvaret virker og hvordan det påvirkes av for
eksempel søvn, mat, stress og vaksiner.

Boka, som kom i salg mandag 3. mai, fikk terningskast 6 i Dagbladet og toppet salgslisten for generell litteratur i uke 20. Den kan bestilles i nettbutikk, fra forlaget eller fra en bokhandel nær deg.

Boken samler trådene etter ett år med pandemi, der
mange har blitt interessert i å vite mer om hva som skjer når vi
rammes av sykdom.

4 svar på “Bør jeg ta vaksinen?”

Jeg er ekstremt allergisk mot PEG. Jeg ser i Felleskatalogen at både Pfizer og Moderna vaksinen inneholder PEG. Derfor har jeg ikke turt å ta vaksinen. Jeg fant ut av dette da jeg prøvde damperen til min samboer. Jeg fikk utslett over hele kroppen og pustebevær. Først tenkte jeg at det var en av de andre ingrediensene, men dama som jobbet i dampebuttikken mente det kunne være PEG og fylte en damper med ren PEG. Jeg reagerte med en gang. Jeg nevner dette sånn at det ikke blir noen tvil her om jeg er allergisk eller ei. Jeg ER allergisk mot PEG. Hva ville skjedd om jeg tok vaksinen? Ville du ha anbefalt meg å gjøre det?

Hei igjen

Takk for kommentar med spørsmål om PEG i mRNA-vaksinene.

PEG er forkortelse for polyetylenglykol. Det er en forbindelse som kan finnes i mange «størrelser», og som også har vært brukt i dampevæske (e-sigaretter). Stoffet brukes blant annet som «frysevæske» for å stabilisere innholdet i en kjemisk blanding, som både dampevæske og medisiner jo faktisk er.

Selv om du har reagert på PEG i dampevæske, er det ikke sikkert at du reagerer på PEG i medisiner og vaksiner. Når dampevæsken varmes opp, vil innholdsstoffene endre seg og brytes ned, slik at det som kommer inn i kroppen og i lungene, ikke nødvendigvis er det samme som det som var i dampevæsken.

Jeg foreslår derfor at du ber fastlegen om å bli utredet for om du virkelig er allergisk mot PEG i medisiner og vaksiner. Det kan være praktisk å vite også i forhold til om du skulle trenge medisiner som inneholder PEG.

Ellers venter vi på at det kommer flere typer SARS-CoV-2 vaksiner. Novavax blir sannsynligvis godkjent av det amerikanske FDA i løpet av ganske kort tid, og når den er godkjent også i Europa vil vaksinen også bli tatt i bruk i Norge. Dette er en klassisk proteinbasert vaksine, som ikke inneholder PEG.

Jeg håper dette hjalp deg litt videre?

Hilsen Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s