Kategorier
Avvik Immunologi Infeksjon

R, 75 år

Medisinstudiet har lenge vært bygget opp rundt lærerstyrte smågrupper som diskuterer fag med utgangspunkt i en pasienthistorie.  Ukens pasient i min gruppe var R, 75 år, som fikk en betennelse i hånden mens han var på hytta.

Rs møte med helsevesenet i dalen og siden i byen, var omtrent som Josef Ks møte med byråkratiet i Kafkas prossessen. Hånden ble stadig verre på tross av antibiotikabehandling. Legene trodde det var rosen, en streptokokkinfeksjon i huden. Omsider ble det klart at R hadde en verkebyll i håndflaten. Byllen ble skåret opp, skylt med grønnsåpe, og R ble frisk. Prøve fra såret viste rikelig med gruppe A streptokokker.

Streptokokker er en vanlig årsak til sykdom. Bakterien kan gi brennkopper hos småbarn, rosen hos både unge og eldre, halsbetennelse og skarlagensfeber hos tenåringer og tampongsyke hos unge kvinner. Dette mangfoldet av ulike sykdommer forårsaket av samme bakterie, skyldes blant annet at streptokokker har utviklet en rekke sinnrike måter å omgå immunforsvaret på.

Noen streptokokker er kledd av en kapsel som er til forveksling lik strukturer i vårt eget bindevev. Det blir som en usynlighetskappe, som beskytter bakterien mot å bli spist av makrofager. Mange streptokokker har et protein som hindrer komplement i å binde til bakterieoverflaten. Det beskytter bakterien mot å bli gjennomhullet og ødelagt av komplementproteiner. Og alle streptokokker har et enzym som stopper et av de signalene som får granulocyttene til å komme ut i vevet for å fjerne bakteriene.

Slik sniker streptokokkene seg unna kroppens førstelinjeforsvar og får et forsprang på immunforsvaret. Vel inne i kroppen, har streptokokker et arsenal av enzymer og proteiner å spille på, som øker bakteriens evne til å spre seg. Streptokokker lager blant annet enzymet streptokinase, som løser opp blodpropper og fibrin (et slags lim som reparerer skadet vev).

Det tar alltid noen dager før immunforsvaret har klart å lage en spesifikk immunreaksjon mot en ny bakterie som har kommet inn i kroppen. Antistoffene som lages mot streptokokkene, vil føre til at bakteriene blir uskadeliggjort. Antistoffer mot streptokinase vil for eksempel oppheve effekten av enzymet, så kroppen får tilbake sin evne til å reparere skader ved hjelp av fibrin.

IMG_1250
B-celler kan lage antistoff mot M-proteinet på streptkokkenes overflate. Disse antistoffene kan i noen tilfelle også binde seg til proteiner i bindevevet. Det vil aktivere komplement og sette i gang en betennelse. Det kan skade hjertet og ødelegge hjerteklaffene.

Men antistoffer mot streptokokker kan også føre til sykdom. En til tre uker etter en halsbetennelse kan man få giktfeber. Sykdommen kjennetegnes av feber, utslett, leddsmerter og høy puls. Av og til får pasienten brystsmerter. I noen tilfelle blir hjerteklaffene ødelagt, det vil på sikt føre til hjertesvikt. Giktfeber skyldes at bestemte antistoffer mot streptokokkene også kan binde seg til bindevevet i hjertet og i leddene og utløse betennelse der. Det er et eksempel på at en mikrobe kan forstyrre kroppens evne til å skille eget vev fra fremmed og dermed utløse en autoimmun sykdom.

Penicillinbehandling av streptokokkinfeksjoner har gjort giktfeber til en sjelden sykdom i vår del av verden. Men på verdensbasis regner man med at minst 15 millioner mennesker lider av hjertesykdom på grunn av streptokokker.

Det er lite sannsynlig at R 75  fikk noen komplikasjoner i etterkant av streptokokkinfeksjonen. Giktfeber er sjelden etter fylte 35 år. Han fikk penicillin tidlig, og det reduserer sjansen for å utvikle giktfeber. Dessuten er det bare noen streptokokker som har slike M-proteiner som gir antistoffer som kryssreagerer med bindevev.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. september 2013 

5 svar på “R, 75 år”

Det var fine linker du fant fram til. Som en med ME er jeg jo vant til å høre om folk som ikke har de biomarkørene man regner med å finne, f eks folk med tydelig tannbetennelse sett i mikroskop, men uten noen økte betennelsesmarkører i blodet. Så jeg er alltid skeptisk! 🙂 til alt! 🙂
Det virker hvertfall ikke som om psykologer har funnet løsningen på de mest alvorlige tilfellene, så vi venter i spenning. Håper psykiske sykdommer snart får litt høyere status blant leger, for det er jo veldig dyrt for samfunnet når så mange er syke i årevis.

Hei igjen
Som du skjønte vil jeg fortrinnsvis velge ut linker på denne bloggen selv. Oversiktsartikler fungerer bedre enn originalartikler, særlig hvis temaet er kontroversielt og det finnes artikler som både støtter og motsier en bestemt hypotese. Det er dessverre ikke alle artikler på PubMed som er open access, men hvis artikkelene er nye, og man er veldig interessert i temaet, får man som oftest tilsendt PDF-filen fra forfatterne hvis man sender dem en mail. Det er veldig mye vi fortsatt ikke forstår når det gjelder immunsystemet og hvorfor autoimmune sykdommer oppstår. Jeg kommer til å skrive mer om dette på bloggen etterhvert (mest om det vi forstår, minst om det vi ikke forstår).
Anne S

Svar

Hei igjen
Det du referer til er Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcoi (PANDAS). Utgangspunktet for at streptokokker er blitt satt i sammenheng med tvangstanker (obsessive compulsive disorders, slik som for Tourrette’s syndrom) er at det ble oppdaget visse likheter mellom nervøse symptomer ved giktfeber sanktveits dans«) og Tourrette’s syndrom. Det er et omdiskutert felt, og det er uklart om det er en sammenheng mellom streptokokkinfeksjon og visse barnepsykiatriske tilstander.
Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s