Kategorier
Immunologi

Dypdykk i immunsystemet

Denne uken foreleste jeg for medisin- og tannlegestudentene om immunsystemet. Min påstand er at dette er kroppens mest ukjente organsystem. Alle vet hvor hjertet ligger, at lungene er viktig for å få luft, og at hjernen kontrollerer bade personlighet og kroppens bevegelser.

Men hvor er immunsystemet? Studentene jeg foreleste for, har studert medisin i omtrent 8 måneder, og har litt peiling. De visste at immunsystemet var overalt, i hele kroppen. Immuncellene fødes i beinmargen, de vandrer ut i blodet (der de kalles hvite blodlegemer). Immuncellene følger blodstrømmen rundt i kroppen til alle kroppens organer.

Av og til vandrer immuncellene også over veggen i de minste blodårene og ut i vevet. Ute i vevet kan immuncellene overvåke kroppens celler, og om nødvendig fjerne inntrengere og syke celler. Fra vevet går immuncellene videre over i lymfekarene, som frakter overskuddsvæske fra vevet tilbake til blodet. På veien gjennom lymfekarene, passerer væsken og immuncellene en eller flere lymfeknuter.

Skisse av en lymfeknute på halsen. Dendrittiske celler (DC) kommer inn i lymfeknuten via lymfeårene. T-cellene kommer inn i lymfeknuten via blodårene. Signalstoffer får cellene til å møtes og «snakke» sammen.

Det er i lymfeknutene at immunreaksjonene starter. Her møtes immunceller som kommer fra vevene via lymfeårene med immunceller som kommer inn i lymfeknuten via blodet.

Som faste lesere av denne bloggen allerede vet, er jeg som immunologer flest, svært glad i å tegne karikaturer av cellene vi studerer.

Immuncellene er små, ofte bare 10 μm i diameter. Det er plass til 10 000 immunceller på en kvadratmillimeter. Vi tegner derfor gjerne skisser av cellene, der vi overdriver og forstørrer detaljene vi studerer.

På mandag treffer jeg studentene igjen. Da skal vi foreta et virtuelt dypdykk ned i en lymfeknute.

Ved anatomisk seksjon ved Universitetet i Oslo har vi en unik samling med histologiske preparater. Noen få av disse er scannet og gjort elektronisk tilgjengelig for undervisningsformål via Navigator3-plattformen. Har du lyst til å være ta et dypdykk i en lymfeknute, for å se hvordan det ser ut der inne i «virkeligheten»? Vær så god, her er lenken.

(Du må ha Flash plugin installert i webbrowseren for at det skal fungere. Vevet er farget med h+e, som betyr at cellekjerner er mørk lilla og alt annet er stort sett rosa).

PS: Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet til dette innlegget. Hvis det er noe du ser i snittet du lurer på hva er, kan du kopierer URL-en og legge den inn som en kommentar, så skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 25. april 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s