Kategorier
Immunbok

Les Immun!

Pandemi-aktuell bok: «Immun Kroppens evige kamp for å overleve».

(ANNONSE) Boken «Immun. Kroppens evige kamp for å overleve» kom på Spartacus Forlag høsten 2017. Les og forstå hva som skjer når immunforsvaret møter et nytt virus!

Immunbok på ferga fra Tau til Stavanger, mai 2018

Her er boken på fergetur i Rogaland, for to år siden. Legg merke til redningsbøyen. Denne boken er en redningsbøye i koronaens tid.

Boken finnes også som pocket og e-bok. Kjøp den i forlagets nettbutikk, i din nærmeste bokhandel eller hos Norli.no.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 29. april 2020, sist oppdatert 1. mai 2020

2 svar på “Les Immun!”

Hei. Jeg leser i din bok Immun på side 29 følgende:
«Vi vet nå at det ytterst i huden er viktige immunceller som fanger opp virus og bakterier og gir beskjed til resten av immunforsvaret om å reagere på stoffer og mikrober som trenger inn i huden. Lenger inn i vevet er det ikke slike forsvarsceller. Levende virus som blir podet dypere, kan derfor spre seg mer uhindret i kroppen, i motsetning til når det bare blir plassert rett under den ytterste hudhinnen.»

Hvorfor setter vi da vaksiner med sprøyter og langt inn i under huden?

Hei igjen

Takk for godt spørsmål fra «Immun»-boken.

Denne teksten er en kommentar til den første kjente «vaksinen», som gikk ut på å påføre sårvæske med koppevirus i små skrammer i huden. I Tyrkia ble teknikken utført av personer, gjerne eldre kvinner, med spesiell erfaring og opplæring. Da Lady Montague tok med seg teknikken til England, ble dette en prosedyre for kirurger, som gjerne skar dypere i vevet før de plasserte koppematerialet der. Det kan være forklaringen på at koppepoding av og til førte til sykdom, og også smittespredning, fordi kirurgene plasserte viruset for langt inn i kroppen, innenfor den første immunologiske barrieren.

Du har rett i at de fleste vaksiner settes i muskelen, selv om det fra et immunologisk synspunkt kanskje hadde vært bedre å sette vaksinen intradermalt, helt i overflaten av huden. Det er flere grunner til det. Intramuskulær injeksjon er enkel å sette. Når vaksinen inneholder adjuvans, blir det mindre kraftig ubehag av vaksinen i form av feber og smerter, når den settes i muskelen. De fleste vaksiner inneholder ikke levende virus, slik som koppeviruset i sin tid, så vaksinene utgjør ikke noen sykdomsrisiko på den måten.

Den eneste vaksinen som plasseres i huden, såkalt intradermalt, er BCG vaksinen. Noen vaksiner settes rett under huden, subkutant. Hvilken metode som blir brukt, avhenger av hvilken vaksine det dreier seg om.

Når ulike injeksjonsmåter sammenliknes direkte for samme vaksine, blir det like bra immunreaksjon med mindre dose, hvis vaksinen settes intradermalt eller subkutant.

Det eksperimenteres nå med ulike strategier for å sette vaksine intradermalt, ved hjelp av en slags «plaster med pigger«, slik at man kanskje kan ta vaksinen selv, og ikke trenger hjelp av noen som kan stikke en i armen.

Hilsen Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s