T-celler

(Sammenfatning av ulike innlegg på bloggen. Hver lenke leder til en tidligere bloggpost).

T-celler er blant immunforsvarets viktigste celler. Mange av innleggene på bloggen handler om dem, eller refererer til dem.

Her er et lite sammendrag med linker til tidligere innlegg på bloggen der ulike sider ved T-cellenes funksjon er omtalt:

Tilpasset immunforsvar

T-cellene tilhører det adaptive (eller tilpassete) immunforsvaret. T-cellene har reseptorer som kan gjenkjenne antigene peptider presentert i gropa på HLA-molekyler på overflaten av antigenpresenterende celler.

Unik reseptor

Hver T-celle har en unik reseptor, som vil kunne gjenkjenne ett eller noen få antigene peptider. Det betyr at vi har flere millioner ulike T-celler i kroppen. Når en mikrobe kommer inn i kroppen, må den bekjempes med alle midler. Hvis ikke førstelinjeforsvaret som består av det medfødte immunforsvaret klarer jobben alene, blir T-cellene trukket inn.

Få blir mange

Det er i utgangspunktet bare noen få T-celler som kan reagere på en bestemt mikrobe. Disse få T-cellene vil imidlertid bli stimulert til å dele seg mange ganger, slik at vi får en stor mengde like T-celler som spesielt retter seg mot den invaderende mikroben.

Ulike typer

Det finnes to hovedtyper T-celler, hjelpeceller og drepeceller. Drepeceller overvåker alle kroppens celler, og fjerner dem som viser tegn på å være syke.

Tåle eget vev

T-cellene skal normalt ikke reagere på kroppens eget vev. T-cellene utdannes i thymus. Her blir mange av kroppens ulike proteiner produsert og vist fram til T-cellene. Bare T-celler som kan reagere passe sterkt med kroppens HLA-molekyler, men ikke med kroppens eget vev, vil slippe levende ut av thymus.

Hvordan dette kontrolleres er et stort og viktig område innen immunologien. Aktivering av T-celler er nøye kontrollert. Hvis T-celler reagerer mot eget vev, får vi autoimmune sykdommer, slik som multippel sklerose eller cøliaki.

Uten T-celler

Noen få barn (1-2 i Norge) fødes årlig uten fungerende T-celler. Disse barna har alvorlig immunsvikt. Det er en livstruende tilstand, og disse barna trenger beinmargstransplantasjon for å overleve.

T-celler og behandling av kreft

T-celler er mål for immunterapi mot kreft. Det kan skje ved at man bruker antistoffer som retter seg mot T-cellene og får dem til å gå til angrep på kreftsvulsten på nytt. Det er også mulig å gi T-cellene nye egenskaper så de kan gjenkjenne bestemte kreftsvulster.

Bloggside av Anne Spurkland. Første versjon skrevet 7. desember 2012
Sist oppdatert 6. desember 2021

«Frisk nok!» rett fra trykken

ANNONSE:

«Frisk nok! Håndbok i immunforsvar» en no-nonsense bok om hvordan
immunforsvaret virker og hvordan det påvirkes av for
eksempel søvn, mat, stress og vaksiner.

Dagbladet har utpekt boken blant Årets beste bøker og gav terningskast 6. Boken har toppet salgslisten for generell litteratur. Den kan bestilles i nettbutikk, fra forlaget eller fra en bokhandel nær deg.

Boken samler trådene etter ett år med pandemi, der mange har blitt interessert i å vite mer om hva som skjer når vi rammes av sykdom.

5 svar til “T-celler”

Hei🙂
Veldig spennende blogg å lese. Jeg undres over en ting angående Thymus. Kjertelen skal skrumpe inn jo eldre man blir. Om den er forstørret som voksen, er det da snakk om autoimunne sykdom, eller kan den vokse ved vanlige infeksjoner?

Hei igjen
Takk for ros! Hyggelig å høre at bloggen blir lest og likt!

Det er riktig at thymus blir mindre jo eldre man blir. Et stykke på vei skyldes dette at thymus ikke «følger med» i veksten av kroppen forøvrig, slik at den blir relativt sett mindre etterhvert. Men i tillegg vil den også bli delvis tilbakedannet og erstattet med fettvev.

Thymus er sjelden forstørret hos voksne. Hos pasienter med den autoimmune sykdommen myastenia gravis, kan thymus være forstørret. Hvordan sammenhengen er mellom forstørret thymus (thymushyperplasi) og myasteni er ikke så godt forstått. Det ser ut til at det går noe bedre med de pasientene pasienter der den forstørrete thymusen blir fjernet.

Det hender også at thymus er forstørret hos pasienter med Graves sykdom som gir forhøyet stoffskifte, men igjen er det uklart om hva som er årsak og hva som er virkning. Det er mulig at de samme antistoffene som gir forhøyet stoffskifte også forårsaker endringene i thymus.
Så vidt jeg vet er det ikke noen sammenheng mellom infeksjoner og forstørret thymus.

Hilsen Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *