Pernisiøs anemi

Pernisiøs anemi er en relativt sjelden sykdom. Hovedproblemet er mangel på vitaminet B12, som trenger intrinsik faktor fra parietalcellene i magesekken for å bli tatt opp fra tarmen. Pasienter med pernisiøs anemi har gjerne antistoffer mot intrinsik faktor eller mot parietalcellene eller mot begge deler.

Vitaminet B12 er viktig for celledeling og for nervesystemet, og pasienter med ubehandlet pernisiøs anemi kan derfor ha symptomer både fra nervesystemet og fra organsystemer der det er livlig celledeling (tarm, beinmarg=blod og immunsystem). Selv om et typisk symptom ved sykdommen er en helt karakteristisk blodmangel (anemi med store røde blodlegemer), er det nok mange pasienter med diffuse symptomer som opplever at det tar veldig lang tid før de får riktig diagnose.

Behandlingen ved pernisiøs anemi er regelmessig injeksjon med vitamin B12.

Bloggside av Anne Spurkland, publisert 16. mars 2013
Første gang publisert som kommentar 5.1.13

Ett svar på “Pernisiøs anemi”

Helt sant. Det tar veldig lang tid å få diagnose. Mange mulige feilskjær for legene hvis testene ikke tas på riktig tidspunkt. Det skjedde med meg. Jeg blir nå nektet Schillings test, selv om første B12-prøve viste svært lave verdier. Jeg kan nå ikke være uten B12 i 4 uker for å ta testene, bare Schillings test kan gi diagnose. Noen hevder at familiebakgrunn for pernisiøs anemi er like bra som testene, fordi disse gir bare 50% sikkert resultat, parietalcelletesten 80%. Når jeg ser tilbake, var det små tegn allerede for 30 år siden. Må jeg virkelig reise til Japan for å få tatt Schillings test ??? Korrekt diagnose er nødvendig pga andre autoimmune sykdommer som også skal ha korrekt behandling: Cøliaki ? Forhøyd PTH, osteoporose i ryggraden…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s