Kategorier
Genetikk

Mormors vannbakkels

Da jeg var 13 år lærte min mormor meg å bake vannbakkels. Det er sånne runde, hule og litt sprø kaker som kan fylles med krem. Jeg var ivrig tenåringshusmor og hun var flink til å bake.

Likevel ble den første runden med vannbakkels en fiasko. Kakene hevet ikke, deigen hadde vært for varm. Den dagen lærte jeg at noen oppskrifter må man følge helt nøyaktig, ellers blir det ikke vellykket.

Gener er oppskrifter

For å lage et menneske trenges også oppskrifter. Mange oppskrifter (ca 25 000 ialt), som går i arv fra foreldre til barn til barnebarn.

Oppskriftssamlingen kalles «arvemassen» eller genomet, og består av DNA molekyler som inneholder all informasjon som skal til for å lage et helt menneske.

Lynkurs i genetikk: Fra kromosom via gen og protein til øyefarge

Mormor skrev sine oppskrifter med sirlig håndskrift.

DNA derimot, er et trådformet molekyl som inneholder informasjon «skrevet» med fire såkalte baser, G, A, T og C.

Det er rekkefølgen på disse basene i DNA-tråden som gir informasjonen som trenges for å lage et helt menneske. Hver eneste celle i kroppen har en full kopi av genomet. Det er som en oppskriftssamling, der hver eneste oppskrift finnes i to kopier, en arvet fra mor og en fra far.

25 000 gener til et menneske

De 25 000 genene vi har koder for mer enn 25 000 ulike proteiner. Hvert ord i oppskriften består av tre baser, som oversettes til en bestemt aminosyre. Oversettelsen starter alltid på ordet ATG og slutter alltid på ordet TAA, TGA eller TAG.

Den nylig produserte proteinkjeden blir krøllet og foldet opp på en helt bestemt måte til et ferdig protein, og dette proteinet bestemmer en eller annen egenskap ved kroppen, for eksempel øyefarge.

Mikrober har også gener

Det er vanskelig å snakke lenge om immunforsvaret, uten å nevne gener og DNA. Det er flere grunner til det. Det er ikke bare oppskriftene for å lage et menneske som er kodet av DNA.

Alle mikrober vi møter har også hele oppskriftssamlingen kodet som DNA, eller eventuelt den nære slektningen RNA. Mikrobene prøver hele tiden å slippe unna immunforsvaret, og måten de gjør det på er å endre litt på oppskriftene sine.

Noen ganger er slike endringer katastrofale for mikroben (slik som med vannbakkelsene som ble mislykket), men ofte kan oppskriftene endres litt uten annen konsekvens enn at immunforsvaret blir lurt til å overse mikroben.

Immunforsvaret bestemmes av gener

Det er også genene våre som bestemmer hvordan immunforsvaret fungerer. Og selv om vi mennesker formerer oss mye, mye sjeldnere enn mikrober, skjer det endringer i våre oppskrifter også, fra en generasjon til neste.

Vi er faktisk ganske forskjellige fra hverandre, hvis man begynner å se nærmere etter. Og ofte er disse ulikhetene knyttet til hvordan immunforsvaret vårt fungerer.

Og ja, jeg arvet mormors oppskriftsamling og baker fortsatt vannbakkels. Men ikke helt som hun gjorde det. Jeg har oppdaget at mormors vannbakkels blir helt fine selv om jeg bytter ut hvetemel med maisenamel.

Er jeg heldig, vil kanskje denne «mutasjonen» av mormors oppskrift spre seg til nye generasjoner av kakebakere?

Blogginnlegg skrevet av Anne Spurkland, 27.09.12, sist redigert 17. mars 2020
English version of this blogpost is found here.

2 svar til “Mormors vannbakkels”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *