Kategorier
Immunologi

Forglemmegei

Petter, 5 år, hadde røde, kløende, prikker på huden. Dagen etter så de ut som vannblemmer. Han hadde fått vannkopper. Mange av de andre barna i barnehagen hadde også fått det. Men hvorfor fikk ikke mamma vannkopper?

Når voksne ikke får barnesykdommen vannkopper er det fordi de har hatt vannkopper selv som barn. Immunforsvaret har hukommelse, så nye angrep med vannkoppeviruset blir slått så raskt tilbake at man ikke merker at man er smittet. Den første gangen viruset angriper derimot, tar det litt tid før immunforsvaret får mobilisert troppene, slik at pasienten rekker å utvikle utslettet og blemmene som er så typisk for vannkopper.

Vannkopper skyldes varicella zoster, et virus som er i samme familie som herpesvirus. Er man først blitt smittet med vannkopper vil viruset bli værende kroppen, skjult i følenerver i hjernen og ryggmargen. Når voksne aldri blir syke på nytt av vannkopper skyldes det delvis at immunsystemets hukommelsesceller stadig blir minnet om at viruset er i kroppen.

Vannkopper kan komme tilbake som helvetesild hos voksne

Når immunforsvaret svekkes, som for eksempel i forbindelse med blodkreft, kan hukommelsescellene bli mindre effektive og vannkoppeviruset blir aktivt igjen. Da kommer viruset innenfra langs nervefibrene. Istedet for vannblemmer over hele kroppen får pasienten vannblemmer bare i et område som tilsvarer følenerven der viruset har holdt seg skjult i årevis. Fordi følenerven er rammet, får pasienten nesten uutholdelige smerter. Det er derfor denne sykdommen kalles «helvetes ild» eller helvetesild.

Hukommelse er en av immunsystemets aller viktigste egenskaper. Det legger grunnlaget for at vi kan beskytte oss mot sykdommer vi ennå ikke har hatt, gjennom å ta vaksiner.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, 7.9.12

3 svar til “Forglemmegei”

Hei Anne. Jeg var vært syk i mange år nå, med ME som hoveddiagnose. Begynte med astma gjennom jobben. Utredning prosessen har ikke vørt noe å skryte av og jeg stoler mildt sagt ikke på grundighet bak hverken det ene eller andre når det gjelder helsen min. Ingen som har vist interesse for immunforsvar av de leger jeg har vært hos. Utviklet yrkesastma og fikk da en immunbrist, med lungebetennelse, alvorlige luftveisinfeksjoner, kyssesyke, kikhoste osv. Når jeg får en forkjølelse nå, får jeg astmaanfall som varer i 3-4 måneder og formen blir riktig så ille da om den ikke er dårlig nok fra før. Disse tilstandene er og liten tro på Norsk Helsevesen har tvunget meg til å oppsøke utenlandske spesialister. Kom i kontakt med tysk indremedisiner/nevrolog. Han diskuterte symptomer og sykdommen min og mente jeg hadde kronisk chlamydia lungebetennelse, variella zooster, herpes zooster og oppblomstring de luxe av candida. Han vil selvfølgelig behandle meg for dette, med intravenøst antibiotika, antivirale medisiner og soppdrepende medisin, samt medisin som skal stimulere immunforsvaret mitt. Problemet er at ingen leger har hørt om dette i Norge og at det koster 200000-250000 kroner uten noen garanti for å bli bedre. har du noen formening om denne problemstillingen? Jeg er i villrede og har allerede brukt mye penger på privat behandling, fordi det offentlige helsevesenet ikke engang tilbyr antibiotika mot min kroniske øre betennelse, bihulebetennelse eller lungebetennelse. Håper du har en ide for hvordan jeg skal gå frem for å få behandling her i landet. Har prøver på CD4 og CD8 T-celler til dyrking, ikke fått svar enda. Har allerede fått påvist forstørrede lymfeknuter på lungene uten at det utløser noen behandling. Har slitt med dette i seks år nå og ser for meg at livet mitt ikke blir så langt og lykkelig som jeg en gang hadde håpet på.

Hei igjen
Jeg kan nok ikke påta meg å gi råd om spesifikke helseproblemer, slik du beskriver her. Jeg skal likevel komme med noen mer generelle kommentarer, siden jeg tror at det er flere lesere av denne bloggen som kan ha opplevelser som likner på dine.

Det er beklagelig hvis du opplever at du ikke er blitt ordentlig ivaretatt av norske leger. Jeg håper du først og fremst har vært uheldig, og at det er mulig å finne fram til en lege som du opplever er lyttende og villig til å samarbeide med deg om å finne fram til en løsning på dine helseproblemer som du kan leve med. For meg høres det ut som om en hovedutfordring nå er knyttet til yrkesutløst astma, som forverres i forbindelse med en vanlig forkjølelse. Det er isåfall et kjent problem, og jeg vil tro at en lungelege med interesse for astma kan hjelpe deg med dette.

Når det gjelder rådene du har fått fra den tyske legen, virker det som om han har en tilnærming som ikke er i tråd med gjeldende retningslinjer for norske leger. Bruk av høydoseantibiotika uten klar indikasjon (det vil si uten at bakterien man vil behandle mot er sikkert påvist) kan virke mot sin hensikt, og virke forstyrrende på den normale bakteriefloraen i tarmen. Mitt råd vil derfor være å ikke ta imot tilbudet om bruk av antibiotika (inkludert anti-virale og anti-mycotiske medisiner). Risikoen og kostnadene knyttet til denne behandlingen, står ikke i et rimelig forhold til hva den eventuelle gevinsten kan være.

Når det gjelder medisiner som skal stimulere immunforsvaret, så er jeg grunnleggende skeptisk til tanken om at man skal kunne ta en tablett som generelt «stimulerer» immunforsvaret. Immunforsvaret er et toegget sverd, og det er ikke opplagt at man blir friskere ved å gjøre dette sverdet sterkere. Litt av motivasjonen min med å skrive denne bloggen, er å bidra til å spre kunnskap om hvordan immunforsvaret virker. Et hovedbudskap som forhåpentligvis etterhvert vil tre klart fram, er at immunforsvaret er svært sammensatt, og at et «sterkt» immunforsvar uansett må klare å skille «selv» fra «fremmed». En generell stimulering av immunforsvaret vil derfor i verste fall føre til at man blir sykere, ikke friskere.

Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *