Kategorier
immunbok Immunologi

Blogg vs bok

Det er lenge siden jeg skrev et ordentlig blogginnlegg om immunsystemet. Gode ideer har blitt liggende på is. Blogginnlegget om gulerøttene i sesong 4 av Skam er ikke ferdig. Gulerøtters relevans for immunsystemet er ennå ikke penslet ut på denne bloggen.  Ønsker fra lesere om blogginnlegg om bestemte autoimmune sykdommer er ikke blitt fulgt opp.

All ledig tid de siste månedene og årene har istedet gått med til å skrive bok om immunsystemet. Nå er boken ferdig og er i ferd med å møte sine lesere. Det gir anledning til å reflektere rundt forskjellen på blogg og bok. Jeg synes det minner om forskjellen mellom medfødt og tilpasset immunitet.

Blogginnleggene på Immunglimt.no er korte, enkle tekster. De har gjerne en dagsaktuell innledning som belyser en bestemt funksjon i immunsystemet.  Blogginnleggene er blitt lenket sammen på kryss og tvers etterhvert som de er blitt skrevet, så de nå framstår som et flettverk av informasjon som er delvis avhengig av hverandre.

Slik er det medfødte immunforsvaret også. De består av relativt enkle immunmekanismer som er umiddelbare i sin virkning, men som over tid gjennom evolusjonen er blitt hektet sammen i et flettverk av mekanismer som drar nytte av hverandre. Alle som har tilgang til internett kan lese bloggen. Og alle mennesker har de samme medfødte immunmekanismene nedarvet gjennom de samme genene.

Bokformatet er annerledes. Det er langsomt, grundig, kostbart og selektivt. Der bloggen straks kan tas i bruk av alle, må boken kjøpes eller lånes før den kan leses. Og der blogginnlegget er lest på noen minutter, trenger boken timer og dager for å bli ferdig lest. Det minner om det tilpassede immunforsvaret. Der det medfødte immunforsvaret reagerer raskt og umiddelbart hvis en mikrobe kommer inn i kroppen, virker det tilpassede immunforsvaret først etter flere dager. Og på samme måte som det tilpassede immunforsvaret er avhengig av og trekker veksler på det medfødte immunforsvaret, ville boken min ikke blitt til uten bloggen.

IMG_2017103Målet med boken «Immun» er å gi en underholdende og lettlest framstilling av hvordan immunsystemet fungerer. I stedet for bloggens samling av korte og springende tekster, er boken gjennomarbeidet og organisert i seks deler: Å være immun, å være bevæpnet, å gjenkjenne fremmede, å forsvare seg selv, å kjenne seg selv, og å styrke og gjenbruke forsvaret. Innenfor hver av delene har jeg skrevet fire-fem kapitler som belyser ulike sider av immunsystemet.  Ivrige lesere av bloggen vil kjenne igjen enkelte anekdoter og selvsagt også en del av fagstoffet. Men svært mye nytt er kommet til, ikke minst fortellinger om forskere som har bidratt til å finne ut hvordan immunsystemet fungerer, og  møter med mennesker som har personlige erfaringer med hva som skjer når immunsystemet ikke fungerer som det skal.

På vei til ferdig bok har teksten i «Immun» blitt eltet og knadd av meg og mine mange hjelpere, blant familie og venner og i forlaget. Jeg har også deltatt på skrivekurs, jeg har lest bøker om å skrive levende sakprosa og jeg har lest mye god sakprosa for å fravriste andre forfattere deres hemmeligheter. Men der alle bloggtekster har et kommentarfelt, der leserne kan skrive hva de tenker etter å ha lest, kommer boken uten mulighet for rask kommunikasjon med forfatter og andre lesere.

Så hvis du er en av dem som har skaffet deg «Immun» og har begynt å lese eller allerede er ferdig med boken, skriv gjerne hva du synes om boken i kommentarfeltet her. Såpass til samspill mellom blogg og bok synes jeg det bør være!

(Slikt samspill er det mellom det tilpassede og det medfødte immunsystemet også).

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 2. desember 2017

Ett svar til “Blogg vs bok”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *