Kategorier
Immunologi

Fugleperspektiv

Introduksjon til denne bloggen om immunforsvaret: «Av og til er det godt med et fugleperspektiv på det hele. La detaljene ligge, og heller forsøke å se det store bildet.»

Immunologi  er tettpakket med detaljer og begreper, som kan være vanskelig å forstå og der det er lett å gå seg vill. Av og til er det godt med et fugleperspektiv på det hele. La detaljene ligge, og heller forsøke å se det store bildet.

Som lesere av denne bloggen allerede vet, er målet med denne bloggen å gjøre immunsystemet lettere å forstå for folk flest. Samtidig vil bloggen gi studenter og kolleger små inspirerende avbrekk fra lærebøker og fagartikler. Jeg ønsker å bidra til å innta fuglens perspektiv på immunsystemet og ikke bare sneglens.

Hvordan lese blogg

Bloggen kan leses på ulike måter. Den er ikke hverken en lærebok eller et leksikon. Kronologien er baklengs, og det siste innlegget jeg har publisert (eller redigert) kommer først (det du leser nå), mens det første innlegget jeg skrev 2012 finnes helt til sist.

Hvis man ønsker å lese bloggen kronologisk, kan man bruke arkivet. Det finner du ved å scrolle helt i bunnen av denne siden. 

Søkefeltet øverst til høyre kan brukes for å finne fram til bestemte innlegg som har nevnt søkeordet.

Stikkordene som også finnes når du scroller til slutten av siden, er mine merkelapper på innleggene. Størrelsen på ordene reflekterer hvor mange innlegg som er blitt tagget med ordet. Jo større bokstaver, jo flere innlegg der begrepet er omtalt.

Samlesider

I tillegg til de løpende bloggpostene, har jeg også laget noen oversikter på såkalte bloggsider. Disse  kan hentes fram fra menylinjen øverst på bloggen. Sidene kommer også opp i søk. Til hjelp for studenter som ønsker en raskest mulig introduksjon til immunsystemet har jeg lenket til de aktuelle sidene under her.

Lymfocytter
Antistoffer
B-celler
T-celler

Om tegningene i bloggen

Og ja, det er ikke tilfeldig at dette innlegget kommer akkurat nå. I dag skal jeg holde forelesningen: «Immunsystemet i et fugleperspektiv» for førsteårs studentene i medisin og ernæring i Oslo som snart skal ha eksamen i immunologi. Bloggen er foreslått som undervisningsressurs i forbindelse med forelesningen. Nå har dere øvrige lesere også fått gjenoppfrisket en liten veiviser til bloggen.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 3. mai 2016
Sist oppdatert 9. november 2020

2 svar på “Fugleperspektiv”

Hei. Dette er forsåvidt ikke relatert til akkurat dette blogginnlegget, men lurte på om du hadde skrevet et innlegg tidligere om perifer toleranse (du har en litt mer pedagogisk tilnærming enn wikipedia, så hadde gjerne lest det i så fall)? Mvh Vilde

Hei igjen
Jeg har ikke skrevet et blogginnlegg spesielt om perifer toleranse. Det er mange mekanismer som sikrer at T-celler i kroppen ikke angriper eget vev. Det trenges flere enn ett signal for at T-cellen skal bli aktivert. Det har jeg skrevet om her. Dette bidrar til perifer toleranse. Aktiverte T-celler får ganske snart molekyler på overflaten som gir inhibitoriske signaler. Det har jeg skrevet om her. Jeg har planlagt å skrive et innlegg om T-regulatoriske celler, men det har jeg ennå ikke hatt tid til å gjøre.
Anne S

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s