Kategorier
Diverse info

Alltid beredt!

Det er stille fra min kant fortiden. Grunnen er at all ledig tid går med til å gjøre ferdig boken jeg skriver om immunforsvaret, kroppens evige kamp for å overleve.

Boken er et prosjekt i forlengelsen av bloggen, men er langt fra å være en kopi. Dermed har det tatt mer tid enn jeg trodde da jeg begynte.

Nå nærmer prosjektet seg en avslutning, og dermed presser det seg fram behov for å bestemme hva boken skal hete. Hvis forlaget får det som de vil, er den ute i løpet av høsten. Siden lesere av denne bloggen er del av målgruppen, vil jeg gjerne ha litt hjelp.

Det skal ikke være en lærebok i immunologi, men en bok det går an å lese ferdig på en lang togtur, eller på noen kvelder i sofaen. Boken skal kunne leses av alle som liker å lese, uten at det er nødvendig med noen forkunnskaper.

Etter at boka er utlest, skal leseren ha en klarere forståelse av hva immunforsvaret er og hvordan det virker, samtidig som hen har blitt godt underholdt. Boka vil inneholde historier som gjerne kan gjenfortelles i selskapslivet (jeg må innrømme at jeg har tøyd mine venners tålmodighet de siste månedene).

Forhåpentligvis vil man underveis i boken også få noen tips om hvordan man skal holde seg frisk, men dette er ikke noen selvhjelpsbok av typen «styrk immunforsvaret ditt».

Jeg tar gjerne imot forslag i kommentarfeltet på hva som vil være en bra tittel på boken, som gjør potensielle lesere tilstrekkelig nysgjerrige til at de åpner boken og sjekker hva den handler om.


Her er to tenkte forsider jeg har laget for å få en idé om hvordan ulike tittelforslag ser ut. De to forslagene som foreløpig har fått mest applaus er: «Den usynlige kappen» og «Alltid beredt!»

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 24. februar 2017

20 svar på “Alltid beredt!”

🙂 Takk for innspill fra en ekspert på området. Som du skjønner strever jeg med å finne en hoved-tittel som er kort og dekkende, og hadde det ikke vært for at mange misliker speiderassosiasjonene, er Alltid beredt ganske så bra.
Anne S

Svar

Hei,
Jeg liker «Alltid beredt» best som tittel fordi det er det kroppen vår alltid er. Hva med å bruke utrettelige eller standhaftige i undertittelen som «kroppens utrettelige kamp for å overleve». Det er kanskje litt gammelmodige ord, men immunforsvaret er ikke akkurat av ung alder : )

Hei igjen
Takk for innspill. Jeg er enig i at Alltid beredt er dekkende for hva immunsystemet gjør. Men mange liker ikke assosiasjonene de får til speiderbevegelsen, som de opplever som autoritær og sær. Utrettelig er OK i forhold til det enkelte individ, men i boken trekker jeg de virkelig store linjene, og da er faktisk evig det rette ordet. Immunsystemet er resultat av en evig kamp for å overleve. Fra livets begynnelse rett og slett.

Jeg har fått en god del innspill på FB siden min også, og helt nettopp utkrystalliserte seg til et forslag om å kalle boka «Selvforsvar». Skal tygge litt mer på den, og se om det fungerer. Rammes iallefall ikke av feil speiderassosiasjoner…:-)

Anne S

Svar

Kjære Anne! Den boken gleder jeg meg til å lese. Hva gjelder titler, så likte jeg umiddelbart: «Den usynlige kappen», og hadde noe i mot: «Alltid beredt!». Jeg er ikke helt sikker på hva min opplevelse beror på. Jeg tror at sistnevnte gir meg for mange «speider»-assosiasjoner. Så jeg foreslår at du legger deg på noe à la den første tittelen. En mulighet er kanskje å leke litt med ubestemt form slik Hawkins gjør nå han kaller en bok «A brief history of time.». Jeg synes det fungerer enda bedre på engelsk, men tenker i retning av å bli inspirert til å kalle boken: «en usynlig kappe – kroppens evige beredskap», eller til og med noe i retning av «usynlige kapper». Jeg merker at jeg liker «kappe»-assosiasjonen. En annen tilbakemelding er illustrasjonen på utkastet til forside. Den streken falt ikke i min smak. Jeg opplever det som for «barnebokaktig», og liker bedre non-figurative illustrasjoner, altså uten mannen. Vi har nettopp forsøkt oss når vi skal illustrere ulike typer tilnærminger i konfliktarbeid. Se https://howtosolve.no/var-bistand/, hvor vi har fått laget puslespillbitene du ser litt nede på siden. Håper det kan inspirere. Jeg hører forøvrig gjerne din mening om hele den nettsiden. Lykke til videre! Hjerteligst. Kj’

Kjære Kjell
Takk for langt og nyttig innspill. Som du vel har sett fra FB, har jeg fått en rekke forslag og kommentarer til tittel på boken. Flere liker den usynlige kappen enn alltid beredt. Men heller ikke kappen er fri for kritikk. Som metafor for immunsystemet bærer Alltid beredt lenger enn kappen. Skal se på om ubestemt form kan hjelpe. Enkelte ting klinger bedre på engelsk, men det skyldes delvis at vi er mest vant til engelsk. Når jeg slår opp på vern i Torps etymologiske ordbok, så passer det utmerket for immunsystemet, så hvorfor har vi ikke kalt dette for immunvern istedet for det lengre og tyngre immunforsvar?

Når det gjelder strektegningen, er den først og fremst et signal til forlaget om at jeg IKKE vil ha et bilde på forsiden fra «the real thing». Immunceller slik de ser ut i mikroskop er ikke selvforklarende. Men en anskueliggjøring av at vi må beskytte oss mot alle mikrobene som omgir oss, vil slå an tonen for hele boken. Det skal være noen tegninger i boken, omtrent som de jeg har tegnet til bloggen, der det er absolutt nødvendig for å hjelpe leseren til å forestille seg hva det dreier seg om. For at de skal fungere mener jeg de bør være enkle (og dermed kan de fort framstå som naive). Men det blir neppe jeg som tegner dem.

Jeg kikket på websiden deres, og den synes jeg ser fint ut. Puslespillbitene fungerer, men jeg måtte tenke litt over symbolikken i hver av dem. Den første hadde en kompassnål, som skal symbolisere å finne retningen for å unngå konflikt. Den neste hadde to tannhjul som skal symbolisere å hvordan konflikter kan håndteres for å få ting til å fungere, og den siste hadde en lyspære, som jeg var mest usikker på. Det står konkfliktmegling, så da tror jeg at lyspæren skal henvise til selve meglingen, men når jeg leser nærmere skjønner jeg at det handler om å avklare om konfliktmegling vil være nyttig. Det er ikke sikkert det er nødvendig at jeg skal forstå dette med en gang, kanskje OK at jeg måtte tenke meg om to ganger.

Det er jo noe liknende med boktittelen jeg leter etter. Den kan gjerne gi litt motstand, slik at man må tenke litt for å skjønne hva den skal si.

Anne S

Svar

Kjære Anne!

Takk for tm om https://howtosolve.no/.

Hva om du sier: «ImmunGlimt – om kroppens vern», «ImmunGlimt – kroppens kapper», «ImmunGlimt – om kroppens kamp for vern». Det er fortsatt ikke helt bra, men jeg tror at assosiasjonene til hvordan vi – i vårt fag – tenker på forskjellen mellom konfliktforebyggelse, konflikthåndtering og konfliktmegling på én side og det metodiske i å forstå en konflikt før en går i gang med å håndtere den som inngang, kan være nyttige for deg. Videre at dette (konflikt og immunologi) er komplekse størrelser som det ikke så lett gir noen éntydige og enkle måter å bistå lesere til å assoisere ift.

Det at du måtte reflektere noen ganger før du forsto hva vi mente med symbolene våre likte jeg å høre. Andre (de fleste?) bruker nok ikke så mye tid, og så mange krefter på å tenke på det, og assosiserer kanskje mer fritt og ubevisst. Dette tror jeg skjer med mange av dine lesere også. Det er nok en grunn til å unngå «Alltid beredt», men lete etter en tittel som mer umiddelbart bringer leseren av boktittelen – ved første øyekast – til enten faktisk å assosiere til Immunforsvar/vern (og dette kanskje et argument for «ImmunGlimt»), eller en tittel som ikke umiddelbart assosieres til noe annet, men som inviterer til å stoppe opp litt, fordi den er så spennende.

Den aller viktigste betraktningen tror jeg er at her på bloggen har du å gjøre med «menigheten», alle de av oss som allerede vet at dette dreier seg om immunsystem. De kommentarene som vi gir deg her vil derfor hurtig dreie seg om hva en ønsker å formidle. Det som derimot er et mer betydningsfullt spørsmål er hvordan det blir oppfattet – utenfor «menigheten». Så, det blir viktig å få testet ut tittelen på noen uhildede – utenfor denne sirkelen. Hjerteligst. Kj’

Hei Anne
Selv om du er lei av krigsmetaforene; hva med «Motstandsbevegelsen» og så en undertittel? Tror også det vil gjøre seg med ordet «immun» et sted….
Uansett tittel ser jeg frem til å lese boken din, og eventuelt anbefale den til mine studenter?

Hei igjen
Takk for kommentar. Motstandsbevegelse er ikke så dumt. På FB siden min er det kommet forslag i dag i retning av spioner og heimevern. Ellers har jeg nettopp blitt gjort oppmerksom på forslag til ny teori for immunsystemet, som går på å oppdage forandring mer enn å oppdage fare. Altså en veldig konservativ innstilling til tilværelsen. Alle endringer er farlige og må motarbeides. Og ja, immun må nok inn på en eller annen måte. Forhåpentligvis blir det en bok som studenter vil ha glede av. Jeg merker at når jeg foreleser nå har jeg god nytte av alt jeg har lært om immunologiens historie, og hvor kunnskapen kommer fra. Men lærebok i immunologi som dekker pensum, det blir det ikke.
Anne S

Svar

Hiv deg på sjargongen «sjarmen med tarmen» og «hjernen er stjernen»: «Immunsystem uten adferdsproblem» -og så en undertekst optimalt samarbeid mellom celler. Mange av innleggene dine fokuserer på hvordan dette samarbeidet foregår på ulike nivåer. Men må du har ny tittel? Jeg likte «ImmunGlimt» så godt. Hva med «ImmunGlimt. -Et blikk på den usynlige kappen». Jeg tror jeg ville foretrekke en tittel med «immun» i seg, men det kan være i underteksten. «Alltid beredt! –Et Immunsystem uten adferdsprobem».
Silje

Hei igjen
Takk for innspill, fint å få ulike synspunkter på kanskje den vanskeligste delen av å lage bok. Ja, spørsmålet er om jeg skal konkurrere med de unge kvinnelige medisinstudentene på sjarm og humør og rimord. Det har jo blitt fleipet i avisen om flere titler i same sjanger, bøkene må bare bli skrevet først…:-). Jeg har hatt ImmunGlimt som tittel på prosjektet lenge, men tror det ikke er en tittel som selger så godt. På en blogg er det OK med litt kryptiske navn, men neppe på en bok.

Ja, det er riktig at det er mye samarbeid mellom celler i immunsystemet, men i boken vil jeg få fram mye mer av historien, hvor kommer immunforsvaret fra (er det noe levende liv som ikke har et immunsystem?), hvem var menneskene bak, hva skjer hvis enkeltdeler i immunsystemet svikter…. Det har vært en lang diskusjon på FB siden min i dag, og der kom jeg på følgende rim som jeg synes er litt artig: En kalkun er også immun. Det er vel svaret på spørsmålet i parentes. Alle har et immunsystem (riktignok med større eller mindre hull).

Anne S

Svar

Alltid beredt er et utrykk som for mange allerede er godt innarbeidet, tittelen blir dessuten litt kortere. Muligens også riktigere i og med at det dreier seg mer enn en yttre kappe.Uansett tittel så har du en kjøper her. Gleder meg til boka er ferdig, innlegg fra deg har vært savnet synes du har en svært god evne til å formidle. Har fått utdelt cøliaki, forklaringene på din blogg er det eneste jeg har kommet over som har gitt meg mulighet til å forstå hva sykdommen egentlig dreier seg om. Av samme grunn står boka di Frie kaker i hylla på kjøkkenet, den tar i motsetning til andre bakebøker for seg hvilke funksjoner ulike ingredienser har i et bakeverk og dermedhvordan og hvorfor de kan erstattes av andre. Svært nyttig og gledelig for en nysgjerrig sjel når man har både cøliaki, allergi og diabetes representert i huset.
Aina

Takk for innspill og ros! «Alltid beredt» er bra også fordi det er et militært uttrykk hentet fra speiderbevegelsen. Jeg liker ikke så godt krigsmetaforene som vanligvis brukes om immunsystemet, og av samme grunn vil jeg gjerne at boka skal hete noe annet enn «immunforsvaret». Men spørsmålet er om immun trenges i tittelen på noe vis, på samme måte som kakeboka fikk en undertittel der det er tydelig hva boka handler om (uten gluten, melk osv).

Og hyggelig å høre at du bade har kakeboken og har funnet nyttig informasjon på denne bloggen i forhold til cøliaki.

Anne S

Svar

Ref. Jeg passer på deg , og du på meg 😊 jeg tenkte for at immunforsvaret skal kunne beskytte oss , må vi vell legge tilrette for å hjelpe det å være sterkt .kropp og sjel som symbiosen , begge avhengig av hverandre , alle valgene vi tar 🙂

Aha, jeg skjønner. Det med å passe på immunforsvaret sitt er nok bare en veldig liten del av denne boken, men det poenget ditt kommer nok indirekte fram på ulike måter likevel 🙂
Anne S

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s